Kaj je HEMS

HEMS (House Energy Management System)

HEMS je najnovejši dosežek, ki izboljša obvladovanje energije v stanovanju ali hiši, ter uporabnikom s pomočjo storitve v oblaku zagotavlja povečano udobje ob hkratni možnosti občutnega znižanja stroška električne energije. Tistim, ki imajo lasten vir energije, kot je sončna elektrarna ali hišna kogeneracija, pa še dodatno omogoča optimalno izrabo proizvedene energije.

Vsakdo se vpraša kako je to možno?

HEMS svoje učinke zagotovi skozi štiri glavne mehanizme. Prvi mehanizem je »zavedanje«. HEMS jasno prikaže vse relevantne energijske tokove, kar omogoča da z drugim mehanizmom »upravljanje« krmilimo porabnike tako, da zmanjšamo njihovo nepotrebno rabo. Za razliko od prvih dveh, ki sta enostavna in logična pa tretji mehanizem ne bi bil mogoč brez najsodobnejše tehnologije, ki zagotavlja, da se sistem nauči naših navad in samostojno optimizira našo porabo. Najzanimivejši je četrti mehanizem, ki omogoča premik porabe električne energije, saj cena energije postaja spremenljiva in odvisna od trenutka, ko jo potrebujemo. HEMS stalno spremlja naše potrebe, jih napoveduje in zagotovi nakup (porabo) v trenutku, ko je cena najugodnejša. Podobno velja v nasprotni smeri za tiste uporabnike z lastno proizvodnjo: če imamo viške energije, jih prodamo, ko je cena najvišja. S ponujanjem tako imenovane fleksibilnosti, lahko z uporabo storitve v oblaku tudi zaslužimo.


HEMS, zagotavlja optimalno energetsko bilanco in minimalen strošek, kar zagotovi z mnogimi naprednimi rešitvami:

 

Trenutno ponudniki energije v Sloveniji še ne omogočajo polnega izkoristka HEMS, vendar se hitro bližamo temu trenutku in uporabnik HEMS je pripravljen na prihodnost. Poleg tega v vsakem trenutku ve, kaj se v njegovem stanovanju dogaja, si zmanjšuje stroške in ne nazadnje tudi prispeva k manjšemu ogljičnemu odtisu.

Kaj lahko upravljamo

HEMS omogoča nadzor in varno upravljanje s porabniki kot so:

Nanj se lahko priključi

HEMS nam omogoča natančen pregled nad porabo električne energije v objektu, kar omogoča optimalno porabo električne energije in ne nazadnje, omogoča prihranke, predvsem z avtomatskim prilagajanjem pametnemu omrežju. S HEMS ima uporabnik stalen nadzor od kjerkoli.

Prednosti

Prednosti in učinki, ki jih HEMS prinaša so zavedanje in pregled porabe električne energije v vašem domu, varno upravljanje s porabniki električne energije, omogoča funkcionalnosti pametnega omrežja, kot so npr. dinamično spreminjanje cen električne energije, kar vse skupaj omogoča tudi do 30% prihranke pri strošku energije. Poleg tega lahko povečamo udobje, varnost in stalen nadzor od kjerkoli.

Enostavno, razumljivo, učinkovito.

S HEMS-om izboljšamo kakovost življenja, zmanjšamo stroške in bistveno prispevamo k čistejšem okolju.